Tradiční japonské pily
U Japonských pil se setkáváme s jiným způsobem tahu. Pilu táhneme směrem k sobě. Tento způsob umožňuje použití tenké oceli pro výrobu listů protože v průběhu řezání v tahu se nemohou ohnout. Speciální profily zubů provádí čisté. přesné řezy.
Typy ozubení u japonských pil:
univerzální ozubení (nejčastěji u pil Dozuki) - vhodné pro řezy napříč i podél vláken
trapézové ozubení (pily s označením "Crosscut") - vhodné pro řezy napříč vláknům
trojúhelníkové ozubení (pily s označením "Ripcut") - vhodné pro řezy podél vláken
Typy pil:
Dozuki - tenké listy, nejvyšší kvalita řezu, vyztužený hřbet (zyvšuje stabilitu pily, ale zároveň omezuje hlobku řezu)
Ryoba - oboustranné ozubení vhodné pro příčné i podélné řezání - jedná se o nejpoužívanější pilu
Kataba - jednostranné ozubení bez vyztužení hřbetu - možnost dlouhých a hlubokých řezů
|